Brænde

skal du vælge ovntørret brænde eller lufttørret træ når du skal have købt ind til vinteren?Brænde dækker over et vidt begreb, alt lige fra affalds træ til briketter og træpiller. Her er det dog tale om træ der er fældet og kløvet i brændestykker, som passer lige til at smide ind i sin pejs eller brændeovn. Det kan så være træ for forskellige træsorter som Ask, Bøg, Løv eller andre typer af træ. Herhjemme er disse typer de mest anvendte da de har en fornuftig brændværdi. Brænde bøg er en af de mest populære typer af træ brændsel herhjemme. Når man snakker brænde plejer man at dele det op i lufttørret og ovntørret, vi ser her lidt nærmere på de 2 typer.Du kan læse mere om dette her inde, hvor de også kommer ind på sikkerheden af et fireplace for your home.

Ovntørret brænde

Ovntørret træ er som regel det bedste at fyre op med. Her har træet lagt og tørret op i et varmerum, hvilket gør at det som regel har en meget lav fugt procent. Træ skal jo være under 20% før at det egner sig til at fyre op med. Ovntørret brænde er klart til at blive smidt i brændeovnen fra den dag du køber det. Da det ikke indeholder så meget vand, har det ofte også en god brændværdi, hvilket vil sige at du får meget varme for pengene. Ovntørret træ koster næsten altid lidt mere end lufttørret træ gør.
Et hurtigt tjek på en side som kvalibraende.dk viser at en palle med ovntørret bøgebrænde, koster omkring 2.300 kroner i højsæsonen. Lidt mindre om sommeren og foråret.
brænde og briketter - sådan spare du penge på træbriketter i dit hjem

Lufttørret brænde

Lufttørret træ er som regel træ der er fældet om foråret og har fået lov at ligge ude sommeren over og tørre op. Vandindholdet i lufttørret brænde er næsten altid lidt højere end i ovntørret og i nogle tilfælde, kan det være en god ide lige at lade sit nyindkøbte træ ligge ind (f.eks. i sit brændeskur eller garage) et par uger inden man tager det i brug. Da vandindholdet er højrer end ved ovntørret, betyder det også at der går lidt ekstra energi/varme til at fjerne det ekstra vand når man brænder træet af, og derved får man ikke helt så meget varme for pengene. Priserne på lufttørret træ er dog også billigere end ovntørret, så hvad der bedst kan betale sig at købe afhænger af hvad priser man finder det til. P.t. ligger prisen på luftrøret træ på omkring 2.000 kroner inde på dgb-braende.dk.

Forskel på trætyper

Hvad type træ skal man så købe? Dette afhænger igen af prisen og hvad du skal bruge det til. Har du brug for blot lidt hyggelig ild i brændeovnen og varme i det rum den er i, så er det ingen grund til at købe de dyre brændesorter. Her kan du med fordel købe noget billigt løv eller gran. Er det derimod din primære varmekilde så er det ofte en god ide at købe træ med en høj brændværdi. Det vil sige ovntørret træ i en tung trætype som f.eks. Bøg. Jo tungere træet er, jo bedre brændværdi. Tager man f.eks. et kilo avnbøg og et kilo løvtræ, så har de faktisk præcis samme brændværdi. Forskellen er blot at løvtræet fylder betydeligt mere, og da træ sælges efter rumfang (hvor meget det fylder), så vejer en palle bøg jo også noget mere end en palle løv. Det gør at selvom bøgen koster noget mere, så får du også mere varme for pengene og oftest kan det faktisk bedst betale sig at købe de tunge træsorter frem for de lette. Det gør også at du ikke så ofte skal påfylde nyt brænde på fyret eller brændeovnen.

Reklame:
Brug for billig kreatin til din træning? Med luksus kreatinpulver øges effekten af din træning med op til 10%. Læs mere om dine muligheder med kreatin her på https://billigkreatin.wordpress.com

© 2017: Brænde og Briketter - Køb billige træbriketter og træ