Briketter

Køb af billige træbriketter online - hvorfor vælge de dyre mærker i høj kvalitet frem for de billigsteBriketter er efterhånden bleven en af de mest populære typer af brændsel her i Danmark og norden, og dette er bestemt ikke uden grund. Træbriketter har nemlig et meget lavt vandindhold (på grund af den hårde sammenpresning), og så er de meget nemmere at stable end mange af almindelige brændestykker. De er også nemme lige at smide i fyret eller brændeovnen ( måske ikke lige så hyggelige som normalt træ) og sidst men ikke mindst så har de en meget konkurrence dygtig pris i forhold til mange andre produkter. de er meget neme at få fat på, de fås i de fleste større supermarkeder, tankstationer og brændeforhandlere. Her i løbet af de seneste 5 år er flere og flere af vi danskere gået over til at benytte briketterne, frem for mange af de andre mere traditionel typer af træ. Faktisk så er disse træbriketter, nu om dage en af de mest benyttede typer af brænde til vores brændeovn, fyr og pejse. Når man bruger en brændeovn eller pejs, så er sikkerheden også vigtigt, derfor har kvalibrænde i samarbejde med hometalk, skrevet en artikel om sikkerhed i hjemmet kaldet “household safety – things you should be awareof when using fireplaces”.

Hvad er briketter?

Træbriketter består altid næsten udelukkende af rent fint savsmuld der er presset meget hårdt sammen under varme. Det er faktisk så hårdt sammen, at de har en tæthed der faktisk overgår helt almindeligt træ (Træ har nemlig ofte en del luftlommer, revner og sprækker osv.). Under sammenpresning samt varmepåvirkning, frigives der harpiks som naturligt findes i træet og dette blandes så sammen med savsmuldet. Når briketten så køler ned igen, vil harpiksen binde alle de små stykker af savsmuld meget tæt sammen, dette giver briketten dens høje stabilitet. Er det der imod alt for højt et vandindhold i træet, eller mange små urenheder, så begynder briketten at smuldre. en god måde du kan tjekke på at du har købt briketter i høj og god kvalitet, er at se hvor lidt eller meget savsmuld der er tilbage i posen når de er brugt (husk der vil dog altid være lidt tilbage). Da vand indholdet i træbriketter er lavere end i almindeligt træ, og de samtidig har en tæthed som overgået træet, betyder det at man her har et produkt, som har en bedre brændværdi end træ. Faktisk får man 20-30% mere varme ud af træbriketterne sammenlignet med almindeligt træ. Priserne er dog ikke meget højere end træ. En palle med billige briketter i god kvalitet ligger lige p.t. på omkring 2.100 kroner inklusiv levering. Til sammenligning ligger en palle bøgebrænde i de 2.300 kroner. Man kan dog ikke helt sammenligne da briketterne sælges efter vægt, og træ sælges efter rummål. Men generelt er det faktisk billigst at købe briketter, frem for f.eks. bøgebrænde, løv, ask osv.
billige-briketter1-300x295

Typer af briketter

Der er mange forskellige typer af træbriketter. De mest almindeligt er de gule/hvide savsmuld briketter. De er lavet af almindelige danske træsorter som løv, gran, bøg osv. Disse er også bedre kendt som en RUF briket, og er den mest udbredte type i hele Europa. Der findes også rigtig mange andre typer af  træ briketter, men RUF briketten er langt den mest brugte her i Danmark. Af andre typer kan der næves f.eks. Ronda træbriketter, Øko briketter, hårdtræs/Hardwood træbriketter, Pinikay træbriketter, Biosuperstænger, Biostænger, bøgebriketter, egetræsbriketter mange andre. Af disse der er nævnt er hardwood briketterne,efter RUF briketten, den mest brugte da den har en rigtig lang brændetid, og samtidig giver den en god varme. Prismæssigt er de dog noget dyrere end de almindelige gule RUF briketter, hvilket gør, at det sjældent er en stor fordel at benytte disse, med mindre det er en lang brændetid man er ude efter, eller hvis man falder over et exceptionelt godt tilbud. Er man ude efter tilbud på briketter, så er det ofte om sommeren hvor de forskellige forhandler skal have tømt ud og gjort klar til næste sæson.

For de fleste af os er RUF briketter ganske udmærket til at dække vores behov. De varmer godt og de er billige. Det er også ofte denne type af træbriketter som man finder på tilbud.

© 2017: Brænde og Briketter - Køb billige træbriketter og træ